14 lutego 2012

czekoladowy muffin z pysznym wnętrzem


Powiedz kocham! W końcu są Walentynki ;) Ja kocham słodkości, a Wy? :) 

Czy trzeba mieć pretekst, żeby zrobić i zjeść coś pysznego? Ja nie potrzebuję specjalnej okazji, ale jeśli u Was z motywacją do pieczenia jest inaczej to Walentynki powinny Was jednak zmobilizować ;) Czekoladowe muffinki z pysznym kremowym wnętrzem można jeść samemu, ale we dwójkę smakują lepiej ;) Już pisałam, że zeszły tydzień był prawdziwym maratonem muffinowym po którym nie zostało już niestety nic. Do stworzenia tego czekoladowego przysmaku natchnął mnie wtedy ten przepis. Sprawa jest naprawdę prosta, więc zabierajcie się do roboty! Miło byłoby zaskoczyć kogoś bliskiego takim przysmakiem, nie sądzicie? 
Muffiny czekoladowe z serkiem

Najpierw przygotujemy masę z kremowego mascarpone i włożymy ją na 30 min do zamrażarki. 

Suche składniki. Mhh kakao :)

Tak dobrze widzicie ;) Muffin będzie z procentami ;) 

Mokre składniki do suchych (jak zwykle) i mieszamy. 

Papilotki w 1/3 uzupełniamy czarną kakaową masą, dodajemy po łyżce kremowego serka i przykrywamy resztą czarnej masy. 


Wymierzcie dokładnie ilość kakaowej masy na spód! Ja przesadziłam ze spodem i na wierzch wszystkich muffinów nie starczyło ;) Pieczemy w 180°C przez 25 min. 

Muffiny pięknie wyrastają, chwilę stygną i są gotowe do skonsumowania ;) 



Przepis: 
(12 muffinów) 
250 g mąki 
150 g cukru 
50 g kakao 
1 łyżeczka sody 
szczypta soli
1 żółtko
1/2 szklanki wody 
1/2 szklanki maślanki / jogurtu naturalnego 
1/3 szklanki oleju
3 łyżki rumu (jeśli chcesz intensywniejszy smak dodaj więcej) 

Kremowe wnętrze: 
130 g serka mascarpone 
2 łyżki cukru 
1 łyżeczka mąki 
1 białko

1. Przygotuj kremową masę łącząc wszystkie składniki za pomocą łyżki. Wstaw serowe nadzienia do zamrażarki na 30 min. 
2. Nastaw piekarnik na 180°C i przygotuj blaszkę na muffiny. 
3. Przesiej mąkę, dodaj cukier, kakao, sodę i sól. Zrób wgłębienie we mące i do niego będziesz wlewać mokre składniki. 
4. Dodaj żółtko, wodę, olej, maślankę lub jogurt oraz rum. Połącz suche i mokre składniki delikatnie je mieszając. 
5. Teraz czas wypełnić papilotki. Bądź ostrożny! Nie zużyj całej kakaowej masy na spód muffina, bo masę serową trzeba będzie jeszcze przykryć ;) 1/3 foremki wypełnij kakaową masą, potem dodaj łyżkę serka mascarpone i przykryj znowu kakaową masą. 
6. Wstaw do piekarnika i piecz 25 min. Muffiny pięknie wyrosną i popękają od góry ukazując swoje pyszne wnętrze :) 

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz